Ensamträna valp

ensamträna valp

Ensamhetsträning av valp

Innan du börja ensamträna din valp är det viktigt att ha byggt en bra relation med din hund. Lär dig att förstå din hunds känslor och reaktioner så att du kan anpassa träningen efter dem. En liten valp behöver oftast flera veckor på sig för att känna sig bekväm i sitt nya hem, och den bör inte lämnas ensam innan den har blivit trygg med sin nya familj.

Ditt beteende kan påverka hur din hund uppfattar situationen. När du tränar och återvänder till din hund efter en kort frånvaro, är det viktigt att inte överdriva din entusiasm. Försök isället att behålla en lugn och naturlig ton utan att överdriva situationen.

En mognadsprcess

En avgörande faktor när det gäller ensam träning är att välja rätt tillfälle och anpassa efter valpens ålder. Din hund ska ha uppnått tillräcklig psykisk mognad för att hantera stress och självregulera sin stämning när den är ensam. Ras, temperament och tidigare upplevelser spelar en avgörande roll för hur självständig din hund har är just nu. Med åldern och könsmognad (ungefär halvår) blir din hund också mer självständig och kan därför klara ensamträningen betydligt bättre.

Hur ensamtränar man

Som en grundläggande övning när du ensamtränar din valp så kan du först börja att vänja valpen att ni inte är i samma rum. Träna korta stunder men gärna någon gång per dag. När du lämnar valpen, se till att den har sin bädd, en leksak eller ett tuggben till hands.

För att åka svårighetsgraden kan du sätta upp en grind eller ett kompostgaller mellan två rum, vistas i det andra rummet då och då, gärna så att valpen kan se dig men inte följa efter dig. Gör ingen stor sak av att du lämnar eller går tillbaka till valpen igen. Utöka tiden du lämnar valpen successivt.

Om valpen blir jätte stressad, skäller och gnäller och inte visar några tecken på att lugna ner sig på en stund så får du avbryta träningen för dagen. Antagligen är övningen för svår så prova att backa i eran träning, lämna kortare stunden igen och utöka tiden eftersom. Det kan vara en bra ide att erbjuda valpen ett tuggben så att den är lite sysselsatt medan du lämnar den en stund.

ensamträna valp

Öka lite i taget

Öka svårighetsgraden ensamhetsträningen lite i taget, efter ett tag kan du prova att lämna hemmet helt en stund. I början kan det räcka med en tur till soptunnan, som sedan blir en tur till affären och så vidare. Fortsätt lämna och kom tillbaka på samma sätt som när du övade genom att byta rum. En vältränad och ensamhetstränad vuxen hund brukar klara av 4–5 timmar ensam utan några problem.

För fler artiklar besök gärna vår artikel sida

Ensamträna valp


Lindmyrens Kennel, Shetland Sheepdog
Västernorrland
Mail: lindmyrens@gmail.com