Shetland Sheepdog, hårlag, färger, temperament

Shetland Sheepdog, även känd som Sheltie, är en hundras som har sitt ursprung på Shetlandsöarna utanför Skottland. Denna ras har sedan länge varit populär bland hundägare för sin intelligens, sin energi och sitt vackra utseende. Här går vi igenom lite om rasens hårlag, färger och temperament.

Färger

Rasen kan ha olika färger, nedan ser du bild och beskrivning över färgerna.

  • Svart vit: En svart hund med vita tecken
  • Sobel: Röd eller gul i mörkare eller ljusare nyanser. Med eller utan svarta toppar (skuggning)
  • Trefärgad: En färg som består av svart med tan tecken samt vita tecken vid bringa, tassar osv
  • Blue Merle: Blå/grå färg med svarta partier, tantecknad och alltid med vita tecken.
  • Biblue: Merle med grå/blå färg med svarta partier, ej tantecknad men med vita tecken.

Vikt och Storlek

Sheltien väger mellan 9-12 kg och är cirka 30-40 cm hög. Det finns en del skillnader i storlek inom rasen.

Temperament

Shetland Sheepdog är kända för sitt intelligenta och anpassningsbara temperament. De är mycket lättlärd och kan lära sig att utföra olika uppgifter och tricks. De är även mycket lojala mot sina ägare och kan bilda starka band till dem.

Det finns en del olika variationer i temperament inom rasen. Men generellt är Shetland Sheepdog en aktiv hundras, de behöver regelbunden mortion och/eller aktivering. Vissa individer kan bli jobbiga om de inte får tillräckligt med stimulans. Rasen uppskattas oftast av både gamla, yngre och barn familjer då den är ganska lättsam och anpassningsbar.

Hårlag

Sheltien är dubbel pälsad, vilket betyder att den har underull och täckhår. Underhåret är tätt och mjukt, medan täckhåret är längre. Pälsen skapar en naturlig isolering mot kyla och värme, dock ska man alltid vara försiktig så att hundarna inte blir överhettade i allt för varmt väder. Det kan skilja i pälsmängd och längd mellan olika individer, vissa har en väldigt kort och lite tunnare päls medan en del har en väldigt tät och kraftfull päls med mycket underull.


Lindmyrens Kennel, Shetland Sheepdog

Västernorrland

Mail: lindmyrens@gmail.com