Valp som är lös i magen

När en valp är lös i magen

Som hundägare är det inte ovanligt att möta situationer där din fyrfota vän kan bli dålig i magen. Oavsett om det är en valp eller en vuxen hund kan vara stressigt och potentiellt obehagligt för både dig och din valp.

shetland sheepdog sobel

Vad orsakar lös mage hos hundar?

Innan vi går in på vad du ska göra, är det viktigt att förstå vad som kan orsaka lös mage hos hundar. Det finns flera orsaker till varför din valp kan uppleva lös mage:

 1. Diet: En plötslig förändring i mat eller att äta för mycket kan orsaka magbesvär, vilket kan leda till lös mage.
 2. Matallergier: Vissa hundar kan ha matallergier eller en känslighett, vilket kan orsaka gastrointestinaliska problem.
 3. Parasiter: Tarmparasiter som maskar eller giardia kan infektera din hunds mage och tarmar, vilket kan leda till lös mage.
 4. Stress: Förändringar i din hunds miljö, som exempelvis en flytt eller nya familjemedlemmar, kan orsaka stress, vilket kan leda till lös mage.

Vad ska du göra när din valp är lös i magen?

 1. Övervaka deras avföring: Kontrollera konstant kvaliteten på din valps avföring och frekvensen. Om deras avföring är kontinuerligt lös eller blodig, ska du kontakta din veterinär.
 2. Byt ut deras mat: Om du tror att en förändring i mat är orsaken till problemet, försök att byta ut maten eller lägga till ett probiotikapreparat i hundens diet.
 3. Lägg till fiber: Öka intaget av fiber genom mat eller komplement genom att lägga till fiberrika produkter.
 4. Ge dem tillräckligt med vatten: Se till att din valp har tillgång till färskt vatten hela tiden för att förhindra att den blir uttorkad.
 5. Kontakta din veterinär: Om din valps lös mage inte upphör eller om den är kombinerad med andra symtom som kräkningar, diarré eller buksmärta, ska du kontakta din veterinär för ytterligare råd.
 6. Olika preparat: Det finns olika preparat på marknaden som kan hjälpa till att lösa eventuella magproblem. Exempel på preparat kan vara Canikur, Pro-kolin, Diarsanyl. Fortiflora som innehåller probiotika kan hjälpa till att skapa en bra bakterieflora i tarmen.


Förebyggande åtgärder för lös mage hos hundar

För att förebygga lös mage hos hundar, följ dessa tips:

 1. Ge dem en högkvalitativ diet: Välj en balanserad och näringsrik diet som uppfyller dina valps näringsbehov.
 2. Undvika plötsliga förändringar: Gradvis introducera nya produkter eller förändringar i dina valps diet för att undvika magbesvär.
 3. Ge dem tillräckligt med vatten: Se till att din valp alltid har tillgång till färskt vatten.
 4. Ge dem regelbunden motion: Regelbunden motion kan hjälpa att reglera dina valps matsmältningssystem.
 5. Hantera stress: Minimera stress genom att ge din valp en komfortabel och stabil miljö.

I sammandrag: När din valp är lös i magen är det viktigt att identifiera den underliggande orsaken. Därefter vidta åtgärder för att återställa ordningen i dina valps matsmältningssystem. Genom att följa dessa tips och kontakta din veterinär om nödvändigt, kan du hjälpa din valp att återhämta sig och förebygga framtida episoder av lös mage.

Nedan hittar du änkar till olika preparat som kan vara bra att ha hemma.

Fortiflora kan du hitta här

Canikur och Pro-kolin finns hos apoteket


Lindmyrens Kennel, Shetland Sheepdog
Västernorrland
Mail: lindmyrens@gmail.com