Shetland Sheepdog blue merle

Blue merle shetland sheepdog

Blue merle är en färgvariation som finns hos Shetland sheepdog. Denna färgvariation består av en mörk grå basfärg med ljusare blå eller silvermönster som kan ge en suddig eller ”blurry” effekt på hundens päls. Mönstret kan variera från hund till hund och skapar ett unikt och vackert utseende.

Blue merle, en genetisk mutation hos Shetland Sheedog

Färgen bluemerle är resultatet av en genetisk mutation som gör att den svarta grundfärgen hos en individ splittras upp i mönster och fläckar av grått och svart. Blue merle är i grunden alltså en trefärgad Shetland Sheepdog.

Många uppskattar det vackra och unika utseendet hos blue merle och färgen har blivit populärt bland hundägare och uppfödare.

Det är viktigt att notera att bluemerle inte påverkar hundens hälsa eller temperament på något sätt under förutsättning att man parar merle med ex svart vit, trefärgad partner. Färgen är rent estetiskt och har ingen koppling till eventuella genetiska problem i enkel uppsättning.

Däremot bör man aldrig para två blue merle Shelties med varandra på grund av risken för att avkomman blir dubbelmerle. Detta kan resultera i ögondefekter och dövhet, på grund av brist på pigment i delar av innerörat, samt ökad risk för solbränna och hudcancer på utsatta rosa områden.

Merle hos andra raser

Blue merle är en populär och attraktiv färgvariation som förekommer hos flera olika hundraser. Fenomenet blue merle refererar till en mörk grå basfärg med ljusare blå eller silvermönster som skapar en unik och vacker utseende på hundens päls. Inom vissa raser så som Australian shepherd, Chihuahua med flera finns det merle som är baserad på brun grundfärg. Mönstret kan variera från hund till hund och skapar ett distinkt utseende som många uppskattar.

Nedan hittar du lite bilder på blue merle Shetland Sheepdog
Alla bilder är tagna av Lindmyrens Kennel

Vill du läsa mer Sheltie om färger så kan du göra det på Svenska Kennelklubbens hemsida

Om du vill se fler Shetland Sheepdog färger så är du välkommen att besöka ARTIKEL SIDAN


Lindmyrens Kennel, Västernorrland

Mail: lindmyrens@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *