Valpskola, positiv förstärkning och aktivering

Valpen behöver också aktivering för att må bra. Dessutom är det genom aktivering du bygger upp en fin relation med din valp. Många tror att aktivering endast handlar om att hunden behöver röra på sig, alltså motion, men aktivering handlar mer om hjärngymnastik än något annat.

För många år sedan så trodde man att hundar inte kunde lära sig hur mycket som helst, att det fanns ett stopp. Men man vet bättre idag och man vet nu att ju mer man lär sin hund, desto lättare har hunden att lära sig mer.

Enbart positiv förstärkning

Aktiveringsövningar för en liten valp kan variera i tid. Ibland kan en aktiveringsövning ta lång tid medan en annan kan göras bara på några sekunder. Det är också variationen av dessa som gör att valpen tycker det är kul.

Det finns enorma fördelar med aktiveringsövningar förutom att hunden mår bra av dom. En aktiveringsövning kan aldrig gå fel på så sätt att man förstör något. Går en aktiveringsövning fel så är det en övning i sig som tvingar dig och hunden att kommunicera ännu mer vilket bara är bra. Aktiveringsövningar ska alltid vara roliga för valpen och alltid byggas på belöningar och positiv förstärkning samt att valpen är motiverad för att arbeta tillsammans med dig.

Vad är då en aktiveringsövning?

Enkelt så kan man beskriva en aktiveringsövning med att valpen måste tänka till lite extra mot vad den annars behöver i vardagen. Den behöver vara extra uppmärksam på dig för att lyckas och därmed få sin belöning.

Lätta och roliga aktiveringsövningar kan vara att gömma en godis någonstans. Antingen ber du någon hålla i din valp, eller så binder du den någonstans. Visa valpen att du har en godis i handen och göm den i närheten av valpen. Gå tillbaka till valpen och uppmana den att söka efter godisen. När väl valpen hittat godisen så berömmer du och gör om övningen. Hittar valpen godisen lätt så gömmer du den svårare nästa gång. Detta kan du göra både inomhus och utomhus.

Vänta på kontakten

En annan enkel övning kan vara något som jag brukar kalla ”förbudsträning”. Det är ett tråkigt namn på en riktigt rolig och givande övning.

Sätt dig på golvet med valpen. Visa valpen två godisar som du har i varje hand. Öppna händerna så att godisarna blottas. Valpen kommer då att försöka ta godisen, men det hindrar du med att stänga dina händer igen. Valpen kommer då att ta din ögonkontakt vilket är bra. Då öppnar du ena handen och ger ett kommando att den får ta den godisen. Valpen lär sig detta fort och snart kan du ha båda händerna öppna och med din blick visa vilken valpen får ta.

I skogen kan du och en familjemedlem eller en kamrat turas om att gömma er för valpen. När valpen finner er så belönar ni med rösten och med godis.

Använd din fantasi

Kom på lekar som får din valp att tänka till

Enklare lydnadsträning med hjälp av positiv förstärkning är också en väldigt fin aktivering.

När det gäller aktiveringsövningar så kan inget, som jag sa tidigare, gå fel därför handlar det bara om att använda din egen fantasi för att få valpen att tänka till lite.

Använd några minuter vid flera tillfällen per dag för denna typ av övningar, det gör underverk för dig och din valps relation. Jag brukar säga att om folk bara visste vilken skillnad det gör, så skulle alla göra det med sin valp eller hund.

Text Fredrik Steen
agria.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *